Etappe 4_topp 220930 VEITASTROND

Tarifa til Veitastrond

Fjerde og siste del av turen er nå i gang. Som kartet viser starter veien i Tarifa i Syd-Spania mens den ender på Veitastrond i Luster i Sogn. Etter planen er skjer målgang 1. oktober, på dagen seks måneder etter at turen startet 1. april. Du finner korte historier fra turen her.

På veien skal syklistene innom Spania, Portugal, England, Nederland, Tyskland, Danmark og Norge.

Tour de Lake Victoria

Øyhopping er kanskje ikke det vi forbinder med Uganda, landet uten tilgang til havet. Men i verdens tredje største innsjø ligger det noen perler av øyer som fristet. Dermed ble det strake veien fra ekvator til Kalangala, den største øya på denne siden. Snaut 110 km til Butakaka der ferje ventet, den som går kl. 14.00 eller senere om det ikke er biler nok.

Siden vi var tre denne gang, med Bjørn, Bård og John i teamet, dro de to sistnevnte i forveien i en mindre privateid båt, Bjørn etter når ferja måtte gå. Kalangala er ren idyll nesten uten trafikk og flotte veier for sykling. Men vi ville øyhoppe, det betyr sykler ombord i den mindre trebåten og besøk på nye øyer. Mindre, sjelden besøkte og dessverre sterkt preget av fattigdom.

Fra krokodilleøya der forhistoriske skapninger har sine "rugeplasser" med egg gjemt i den varme sanden, til det overraskende møtet med en amerikaner-drevet behandlingsinstitusjon for stoff- og alkoholmisbrukere.

Slik er øyriket i Lake Victoria små, egne samfunn med sin levemåte og konflikter, ikke minst knyttet til rettighetene til fiske. Og så totalt annerledes enn fastlands-Uganda.

Vi reiste videre langs landeveien i retning Kenya og nye øy-opplevelser håpet vi. På mer kjente veier sniker vi oss gjennom Gayaza, passerer nok en gang Nilens kilde Jinja før tråkkene tar oss inn til pass-kontrollene ved Busia. Et hyggelig stempel ut av Uganda, og smilende velkomst og visa inn i Kenya. Ikke optimal timing å komme på selve valgdagen i Kenya, men vi stoler på gjestfrihet og god kontroll der vi fortsetter på venstresida av veien i retning Tanzania.

Litt trøtte etter kvelden før, middagen bestilt kl. 19.00 hadde ikke kommet 22.30. En purring på kjøkkenet avslørte årsaken, kokken var rett og slett blitt sørpe full og sjanseløs på enhver form for matlaging. Men han mente absolutt vi burde spandere en drink på han. Reserver ble satt inn på kjøkkenet, men før de hadde noe spiselig klart sov syklistene godt, langt over midnatt. Om og hvordan kokken kom seg i seng er høyst uklart, han var i allefall fortsatt tørst da vi gikk til sengs.

- - -

Husk at du alltid finner de nyeste bildene her. Husk også at turen gjennomføres for å finansiere bygging og drift av en ny yrkesskole for fattige barn i Uganda. Hvis du vil være med å støtte oss så kan du gjøre det her.

Nedenfor kan du se noen bilder fra de to første delene av turen.

Bjørn Skovly, Morten Norheim og Bård Huseby har syklet opp til toppen av Hemsedalsfjellet. 1137 meter over havet.
IMG_5463
Brennerpasset
283528482_368848731978216_513914961630698061_n
Del på sosiale medier