Etappe 2: Breistølen - Bromma

<- Etappe 1 Etappe 3 ->

På dagens etappe skal vi få nyte godt av klatringen dagen før, med en høydeforskjell fra start til mål på drøyt 900 meter. Det betyr også at vi forlater Vestland og sykler inn i Viken fylke.  Vi får tidlig fjellet Høgeloft på 1920 meter til venstre for oss – høyeste punkt i både Lærdal og Hemsedal kommuner. Veien er også korteste ferjefrie vei mellom Bergen og Oslo, veiutbyggingen ble vedtatt av Stortinget helt tilbake til 1839, og i 1840 fikk Ivar Olson Berge løyve til å drive fjellstue på Breistølen. En tilsvarende fjellstue ble bygd på Bjøberg på Hemsedalssiden. I dag er nettopp denne strekningen den mest utsatte, og det er ikke uvanlig med kolonnekjøring mellom Bjøberg og Borgund vinterstid. Det var da også først på 1970-tallet veien ble brøytet om vinteren.

Løypeprofil:

02 Breistølen-Bromma PROFIL

Attraksjoner:

Foto: Hemsedal Klatresenter
Foto: Hemsedal Klatresenter

Hemsedal Aktiv

Det er ingen mangel på tilbud i Hemsedal i tillegg til ski-anleggene som trekker tusener gjennom vinteren. Klikk her, og få den omfattende oversikten med tilbud om alt fra klatreseter til hundekjøring, glamping, aking eller kanefart, trugetur eller aking. Men Hemsedal har også gode sommertilbud for en aktiv ferie.

Foto: Hemsedal Klatresenter

Gol Stavkirke

Gol Stavkirke

Gol Stavkyrkje, som står i Gordarike, er en tro kopi av Gol stavkirke som ble bygd på 1200-tallet. Kopien ble bygd på 1980-tallet og vigslet av biskopen i Tunsberg i 1994. Onsdager om sommeren er det kveldsbønn og musikalske innslag. Kirken blir mye brukt til vigsel. Treverket inne i kirkerommet er fortsatt lyst, og det er lett å få øye på alle de flotte utskjæringene og detaljene. Originalen av stavkirken står på Norsk Folkemuseum.

tropicana-badeanlegg

Tropicana Badeland

Tropicana Badeland er et av morges største kombinerte innen- og utendørs badeland. Megasklier, bølgebasseng, grotter og Wild River er vanvittig moro for små og store barn. De to største innendørsskliene er hele 106 og 98 meter lange. I tillegg er det laget et eget jungelland for de minste, med 35 cm dypt vann.

Meteorittparken

Meteorittparken

Gardnoskrateret er et av verdens lettest tilgjengelige meteorittkratere med bilvei helt inn til sentrum av krateret. Det er guidede turer. Utstillinger med historien om krateret og fakta om verdensrommet, geologi og naturen i nærområdet. Det er antatt at meteoritten som slo ned for 546 millioner år siden var 250-300 meter i diameter, men lagde et rundt 5 kilometer bredt krater. Ikke så rart når en antar at farten var rundt 72.000 kilometer i timen da det traff bakken.

Foto: HallingSpranget/Lars Storheim

Nesbyen Rides

Denne våren (2022) åpner en av Nord-Europas lengste stier av denne typen i Hallingdal. Turen vil starte ved Syningen på Nesfjellet, 1150 meter over havet, og gå helt ned til Nesbyen Sentrum, 170 meter over havet. De første kilometrene på snaufjellet med spektakulær utsikt, deretter slynger stien seg nedover myrer, mystisk gammelskog, åpen furuskog og fjellrygger kledd i reinmose. Folk og sykler fraktes til toppen i egen minibuss.

Norges raskeste klestørkestativ

Nesbyen har den norske varmerekorden på 35,6 grader fra 1970. Nesten ingen visste hvor den ble målt, det var på Nesbyen østside.  Nå eier Dag Smestad plassen, kjøpt av Smiths venner i 1980. Værstasjonen er borte, men det sto en jernpåle igjen. Den ble erstattet av et tørkestativ nøyaktig der varmerekorden ble målt. Det er så varmt der at du kan stort sett bare henge opp tøyet til tørk og ta det ned igjen med en gang. Tørkestativet var «Norsk Attraksjon» i en NRK-serie – betegnet som «Norges raskeste klestørk»

varmerekord
Del på sosiale medier