Nå bygger vi yrkesskole

(2.4.23) Nå er det ett år siden vi startet i 10 kuldegrader og med høye brøytekanter fra Veitastrond i retning Kampala. 6.000 kilometer til hovedstaden i Uganda, og tilsvarende strekning hjem. På denne måten fikk vi stor oppmerksomhet og god økonomisk støtte til prosjektet vårt – en yrkesskole for ungdom fra slum og fattigområder.

Området for skolen kjøpt, alle registreringer og nødvendig dokumentasjon på plass. 161 meter med 2,4 meter høy mur omringer skoleområdet, vann og strøm er ført fram til området og i drift. Alle pålagte grunnundersøkelser er gjort, og planene er behandlet og godkjent i alle byråkratiske irrganger slik de krever det. I disse dager pågår forberedelsene til støping av fundamenter for bygningene.

Så langt har alt gått som det skal, om enn kostnadene har rast i været. Fra vi startet å sykle 1. april i fjor til 1. april i år har den norske kronekursen falt 24 % i forhold til ugandiske shilling. Det kommer sammen med en prisstigning som i snitt er vel 40 prosent i Uganda. For mange av våre innsatsfaktorer er prisstigningen enda høyere, som i Europa.

Det betyr bare at vi må samle inn mer penger, og det skal vi klare. Stadig får vi inn bidrag fra både private, andre organisasjoner og ikke minst Lions i forbindelse med aktiviteter og foredrag. Men gjennom sommeren 2023 planlegger vi flere tiltak som vi tror vil hjelpe oss forbi de økonomiske utfordringene. Vi må også spesielt nevne to viktige sponsorer som har valgt å være med oss i det viktige arbeidet tross tøffere tider for dem også: Lerum Fabrikker (de med det beste syltetøyet og saften, og ikke minst julebrusen) og Toyota Sogn. Det har vært gode bidrag, og har gitt oss tro på verdien av det vi gjør.

Vi gjør et viktig tiltak i Uganda som gjør at vi både sparer penger og kommer i gang med praktisk opplæring. I samarbeid med den lokale arkitekten legger vi opp til en trinnvis utbygging, slik at trinn to kan skje som en del av yrkesopplæring for de første gruppene. Dermed reduseres kostnadene samtidig som de strekkes over en lenger periode.

Del på sosiale medier