Vi sykler for barnas framtid – høsten 2023

Turen tur/retur Sogn – Kampala på sykkel i fjor ble 12.000 km på sykkelsetet. Fra Nordkapp til Lindesnes er det rundt 2.400 km. Så å ta sykkelen fatt og besøke alle lionsklubbene i Norge kunne jo ikke være store utfordringen?

Hvorfor? Vi sykler til Uganda for å få oppmerksomhet om og samle inn penger til en yrkesskole for barn fra slum og fattigområder. Det ble en suksess, vi fikk inn penger og annen støtte for nesten to million kroner. Men fallet i kronekurs i Norge og også inflasjon i Uganda har redusert verdien i forhold til byggekostnadene. Nå er håpet at lionsklubbene – og andre – vil bidra til at alle planer kan fullføres.

Det er fantastisk hvordan ivrige og aktive medlemmer har valgt å satse på å bli Lions – gode venner som hjelper andre – landet rundt. Absolutt ikke bare langs E6 og i de største byene. Fra Vadsø i øst til de ytterste skjær i vest – og ja, fra Nordkapp til Lindesnes. Da ruta var ferdig lagt opp ble det faktisk 9.769 km. Det tilsvarer turen fra Oslo til Tokyo (men der kjenner jeg jo ingen) eller for den del til Libreville i Gabon i Vest- Afrika.

Nå er vi i gang. Etter en «oppvarmingsrunde» fra Setermoen hadde vi vårt første møte med Lionsklubben i Hasvik fredag kveld, 4. august. Om det skal sette en standard for møtene framover kan vi se lyst på framtida. Engasjementet og motivasjonen økte med informasjonsflyten ut over kvelden. 12.500 nye kroner inn på konto – minst. For medlemmene var klare på at dette måtte de prate mer om på første ordinære medlemsmøte senere. At de vartet opp med verdens beste fiskeform i tillegg gjorde jo ikke kvelden dårligere!

Nå står Hammerfest, Honningsvåg, Porsanger, Tana-Nesseby, Vadsø og Kirkenes for tur. Med det er Finnmarksklubbene blitt besøkt. Nordkjosbotn, Tromsø, Balsfjord, Sørreisa, Finnsnes – slik fortsetter ferden sørover gjennom august måned. Går alt etter planene når vi forhåpentligvis Namsos i løpet av denne måneden.

Alle de rundt 380 klubbene i Norge skal besøkes. Det store kartet med signaturfelter skal forhåpentligvis være ferdig utfylt før klubbene møtes til Riksmøte igjen neste år. Da er nesten 10.000 km unnagjort, og med det forhåpentligvis gode bidrag til arbeidet. Arbeidet organisert gjennom prosjektet Care4 Starving CHildren ble etablert av Lionsklubb Luster, og har nå støtte både fra mange i Lions og et stort antall private og næringsdrivende særlig i Sogn og Sunnfjord i Vestland.

Lions driver et stort og godt arbeid også i utlandet. Det er et viktig tema på hvert besøk å informere om og minne om de vedtak som er gjort i Lions der hver klubb har sine forpliktelser etter vedtak på Riksmøtet for at felles innsats skal bli vellykket. Lions Aid Norway (LAN) har bidratt til at 2,3 millioner barn er vaksinert mot trakom, like mange er behandlet på de 9 øyeklinikkene Lions har bygget i Uganda, Malawi og Zambia. Fortsatt behandler klinikkene 100.000 mennesker årlig.

Rent vann betyr livskvalitet, LAN har bidratt til at 200.000 har fått tilgang til rent vann, og er også engasjert i å gi barn tilgang til bedre skoler. Nå er deres satsing prosjekter der enkeltmennesker får bedre mulighet til å klare seg sjøl. Det innebærer grunnleggende opplæring til barn og familier. Med utgangspunkt i en skole bygger de nå opp en demonstrasjonsgård og opplæringssenter for lærere, elever og bønder. LANs arbeid er finansiert gjennom tilskudd fra klubbene, og de har også hatt samarbeid med NORAD.

Del på sosiale medier